Busted Wereldnatuurfonds RSS Site feed:
En ook nog een Atom Site Feed

maandag, februari 21, 2005

Wat is een fietser-gometer?

Zag in het Parool de kop "Fietsster overleden op Marnixstraat" en begon toen heel even te twijfelen of dat nu met 1 of 2 ss'en moet. Snel dus naar vandale.nl maar die boden geen antwoord. Zoals altijd bood de Onze Taal-site wel het antwoord. Maar even terug naar vandale.nl ; toen ik daar zocht op fietsster kwam er geen result, toen ik zocht op fietser kreeg ik onder andere deze:

fiets·er·go·me·ter (de ~ (m.)) - fietsergometer
1 prestatiemeter, gekoppeld aan een fiets

Fietsergometer, dat lijkt me een heerlijk
Bommelwoord, zeker als je het met het woord 'fietser' in je hoofd bekijkt...

(Ben overigens benieuwd wat Signalering Onjuist Spatiegebruik vindt van Bommelwoorden. Zou het niet beter zijn om, in het belang van een beter taalbegrip, bij dergelijke woorden een - of een spatie te gebruiken...?)

Comments on "Wat is een fietser-gometer?"

 

Anonymous Anoniem said ... (10:42 p.m.) : 

Wij van Signalering Onjuist Spatiegebruik vinden Bommelwoorden leuk! Maar de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat Bommelwoorden vaak wel een beetje verwarrend kunnen zijn. Dat zit natuurlijk in de aard van het beestje, en dat is nou eigenlijk ook precies het leuke. Als het gaat om taalbegrip dan is het soms misschien inderdaad wel beter om een streepje te gebruiken om de structuur van het woord te verduidelijken. Zo zal er over het woord 'fiets-ergometer' veel minder onduidelijkheid zijn dan over het woord 'fietsergometer'. Maar de taalregels -en daarmee ook het standpunt van het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik- zijn duidelijk: gebruik in dergelijke gevallen geen spatie om het woordbeeld te verduidelijken! Want dat is fout!

 

Anonymous Anoniem said ... (5:42 a.m.) : 

Laat "Het Groene Woordenboek; Handwoordenboek Nederlands volgens de officiële spelling van de Woordenlijst Nederlandse Taal" nou wel voorzien in de spelling van een vrouwelijke fietser!
Fiets-ster. Fietsster moet dus een ster zijn die fietst of een aanduiding voor de kwaliteit van een fietspad (een 3-sterrenfietspad), vergelijkbaar met een Michelinster wat ook weer een Bommelwoord is. Blijft over of je een vrouwelijke fietsster kunt vangen in één woord.
(Nog even voor het spatieplatform: Michelin schrijft: 3-sterren restaurant.)

 

Anonymous Anoniem said ... (3:50 p.m.) : 

Terzijde nog een aardige zin in Music & Show Magazine: "Crescendo Opende bij Taptoe Oosterbeek". Het gaat hier om de muziekvereniging 'Crescendo', afkomstig uit Opende... (waar dat dan ook mag liggen).
Sybilla (www.inter-net-viewer.nl/weblog)

 

Anonymous Anoniem said ... (3:55 p.m.) : 

Onbegrijpelijke zin inderdaad!
Opende ligt overigens in Groningen, bij grens Friesland:
Zie: http://link2.map24.com/?lid=932c6909&maptype=JAVA&city0=Opende&country0=nl&csl=1

 

post a comment
eXTReMe Tracker