Busted Wereldnatuurfonds RSS Site feed:
En ook nog een Atom Site Feed

maandag, april 25, 2005

KNVB let op!

KNVB, na vandaag moeten jullie voortaan de lijst met verboden spreekkoren aanpassen. Het is dus voortaan paardeNlul en hondeNlul. Spandoekenmakers; ook jullie even opletten! En voor dezelfde spandoekenmakers, ook Jood en Joden hoort voortaan met een hoofdletter... (zie hieronder)

Ministers Taalunie akkoord met nieuwe groene boekje
De ministers van de Nederlandse Taalunie, onder wie de Nederlandse minister van Onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) zijn akkoord met de nieuwe Woordenlijst Nederlandse Taal, beter bekend als 'het groene boekje'.


Door de toetreding van Suriname tot de Nederlandse Taalunie komen er vijfhonderd Surinaams-Nederlandse woorden in de lijst, waaronder okseltruitje (mouwloos T-shirt), porknokker (goudzoeker), bacove (eetbanaan) en koep (hok onder trap). Ook komen er vijfhonderd Vlaamse woorden bij, zoals aanslagvoet, brugpensioenleeftijd, onthaalouder en trein-tram-busdag.

De lijst bevat daarnaast enkele leenwoorden. Uit de Arabische wereld wordt de Nederlandse taal verrijkt met bendir, feloek en moellah. Uit de joodse talen Hebreeuws en Jiddisch leren we bollebof, kaddis, en mezomme. Nieuw uit het Japans is onder meer het inmiddels bekende tsunami.

De taallijst wordt verder vereenvoudigd. Woorden als kattekruid, muizekervel en paardebloem zullen om verwarring te voorkomen voortaan aan de tussen-n moeten geloven. Alle volkeren zullen voortaan met een hoofdletter geschreven worden, ook volkeren die geen eigen land hebben zoals de bantoes en volkeren die pas een staat hebben zoals de Palestijnen. Ook het woord jood zal voortaan met een hoofdletter worden geschreven.

Om het overzicht te vergemakkelijken worden veel samenstellingen geschrapt. In de huidige lijst staan meer dan 130 trefwoorden die beginnen met 'geld-', als geldautomaat en geldhandel. Alleen de meest voorkomende vormen blijven behouden. In ongebruik geraakte woorden als aalgeer en diergelijk worden verwijderd.

Comments on "KNVB let op!"

 

Anonymous RenĂ© said ... (9:56 a.m.) : 

Maar paardenlul en hondenlul waren toch allang met tussen-n? De aangekondigde spellingwijziging geldt alleen voor de paardenbloem en de hondenstruik!

 

Anonymous Anoniem said ... (7:58 p.m.) : 

Een hele diepe *schaam*
Askhim

 

Blogger alberthaanstra said ... (8:18 a.m.) : 

Hi. Nice Blog. Like soccer? Check this Dutch world championship Soccer Site In Dutch we say wk 2006

 

post a comment
eXTReMe Tracker