Busted Wereldnatuurfonds RSS Site feed:
En ook nog een Atom Site Feed

donderdag, maart 24, 2005

Briljant

Leuke (en minder leuke) taalgrappen en taalnieuws publiceren doen we dagelijks. Maar uiteindelijk gaat het ons om 'een palindroom voor palindroom'. En dus vragen we wel eens mensen daar over na te denken. Daar krijgen we best aardig wat reacties op, af en toe goed, meestal wat minder. Maar soms komen ze binnen. E-mailtjes waar je even stil van wordt. René van Signalering Onjuist Spatiegebruik stuurde er zojuist eentje. Zonder commentaar dus verder:

Ik wil graag het woord 'sogologos' nomineren als nieuwe palindroom voor 'palindroom'! Het woord 'sogologos' is natuurlijk afgeleid van het Griekse 'logos' dat 'woord' of 'verhaal' betekent. Met die dubbele betekenis zijn dus zowel palindroomwoorden als palindroomzinnen gedekt.

Een probleem dat veel nieuwe woorden voor 'palindroom' hebben, is dat ze in het meervoud geen palindroom meer zijn, maar met 'sogologos' is dat niet het geval. Ik zou graag voor willen stellen dat in het enkelvoud de laatste 'o' wordt uitgesproken met een korte o-klank zoals in 'rok' en in het meervoud met een lange zoals in 'rook'. Alsof je sogologo's zegt dus. Dat is misschien een beetje in strijd met de geldende taalregels, maar voor het goede doel moet een uitzondering mogelijk zijn.

En het mooie is: het woord laat zich prima omzetten in een ambigram! Dat betekent dat het niet alleen van achter naar voor hetzelfde woord oplevert, maar dat het ook nog rotatiesymmetrisch is! Zie de bijgevoegde illustratie.

(Overigens heeft de SOS-website ook een ambigram als logo... maar dat terzijde.)

Comments on "Briljant"

 

post a comment
eXTReMe Tracker