Het aftellen is begonnen. Zondag om 11.11uur begint Carnaval. En vrijdag en zaterdag snoepen we er natuurlijk al bij. Even rustig hier dus op de site, des te drukker zal het in Striepersgat (ook wel bekend als Valkenswaard) en Boxmeer zijn. Ik kan m'n dialect mooi weer ophalen en er zal vast wel wat bier gedronken worden.
Voor de thuisblijvers een link naar de jukebox van Omroep Brabant én wat fragmenten uit een Telegraaf-artikel over woorden rondom Carnaval. Naast Brabantse woorden staan daar ook Limburgse woorden bij. Voor iemand 'geboren en getogen' in een Brabants plaatsje aan de Limburgse grens moet dat kunnen...
ALAAF: groet, uitroep tijdens carnaval.
ASWOENSDAG: eerste dag na carnaval. Begin veertig dagen durende vastentijd tot Pasen. Het askruisje is een teken van boetedoening. Na drie dagen drinken en eten volgt nu een sobere tijd. Er zijn nog weinig liefhebbers voor de vastenperiode.
BUUTREEDNEN: een komiek die tijdens een voorstelling vaak hoogwaardigheidsbekleders uit het dorp op de hak neemt. Als hofnar mag hij de waarheid spreken. Dat kan hij doen op een ton (spreekgestoelte). Daarom wordt ook gesproken van tonpraten. Er zijn tal van wedstrijden wie de beste buut(te)reedner is. Dat kan tijdens een ’kletstoernooi’, een ’ganzenkwekavond’, een ’keienkletsavond’ of tijdens ’tonproat’.
DANSMARIETJES/MARIEKES: jonge meisjes die feestelijk gekleed en al huppelend – al dan niet met spreidsprongen en spagaten – het carnavalsfeest luister bij zetten.
ELF: magisch carnavalsgetal. Het getal van de zonde, van de gek, van de nar en van de duivel. Op 11 november (elfde van de elfde) beginnen de voorbereidingen van het carnaval door de Raad van Elf oftewel het carnavalsbestuur. Zij kiest meestal Prins Carnaval.
VASTELAOVEND: Limburgs voor carnaval.
VETTE DINSDAG: Laatste dag van carnaval. Vroeger werd al het vet in huis opgegeten omdat daarna de vastentijd begon.
ZAATE HERMENIEKES: letterlijk: dronken harmonieën. Verzamelnaam voor Limburgse dweilorkesten en carnavalsbands. De muzikale opleiding laat vaak te wensen over, maar dat mag de pret niet drukken. Alleen al in en rond Maastricht zijn meer dan vijftig van deze orkesten, die luisteren naar onbegrijpelijke namen zoals ’Beejeingesjraveld’ en ’Loester Good Mofert’ |