Busted Wereldnatuurfonds RSS Site feed:
En ook nog een Atom Site Feed

zaterdag, maart 05, 2005

De beste stuurlui...

Net even naar de HISWA geweest. De RAI heeft op hun posters staan 'Kom watertanden op de HISWA'. Als dat al de aankondiging is en er koppen in de krant staan a la 'Amsterdam heeft scheepjes op het droge' dan moet er op de beurs zelf ook wel genoeg taalhumor aanwezig zijn. We gingen op onderzoek uit!

Voor een taalnerd als ik kijk je je op de HISWA de ogen uit. Het ene woord is nog moeilijker en interessanter dan het andere. Het meest genoten heb ik van - wat mij betreft het woord van de week - het hondenzwemvest. Wat het is kan je raden.

Ook de taal'grapjes' waren natuurlijk vollop aanwezig, wat te denken van de Mega Sail? Dat was geen stand met grote zeilen of een aankondiging van de Sail later dit jaar. Nee, het was een mega sale. Een grote opruiming dus. Nou, erg leuk... Ontzettend veel spreekwoorden komen natuurlijk ook uit de watersport. Ik kwam er dus een hoop tegen. Op deze site (De Taal van het Water) vind je een hele verzameling spreekwoorden die hun oorsprong vinden in de watersport. Ook veel andere info over 'watertaal' op deze site.

Tot slot nog een vraag die hopelijk iemand kan beantwoorden. Hoe noemen we een afkorting die een woord geworden is en waar men eigenlijk de oorspronkelijke betekenis niet meer van weet? Denk aan woorden als NAC, NEC en ADO maar ook aan RSVP, WOZ, CAO en de RAI en HISWA natuurlijk. Wat namelijk grappig is, is dat die afkortingen gewoon 'echte' woorden geworden zijn en ook iedereen de inhoudelijke betekenis weet maar dat men steeds minder de daadwerkelijke woorden achter de afkorting kent. Ik ga zo even in Battus zoeken maar als iemand het weet; let us know!

(HISWA betekent overigens Handel en Industrie op het gebied van Scheepsbouw en Watersport...)

Comments on "De beste stuurlui..."

 

post a comment
eXTReMe Tracker